Automotive Forums  Where Car Enthusiasts Go to Discuss Cars Online

  
 
 
Home | Active Posts | Search | Log In / Register | Terms | FAQs
Xml
Item Posts   

2001 Ford Escape Transmission Problem

 
 | 
boswell2k1 boswell2k1
New User | Posts: 1 | Joined: 04/06
Posted: 04/27/06
12:32 AM

Had a new transmission installed in Nov. 2005.  Live in the city, don't pull anything with it.

About 2 weeks ago, out of the blue, when I got off work, I put it in reverse, backed up fine, then went to accelerate forward while in drive and the RPM's just rev'd, and I didn't go anywhere.  I put it in 2nd, and took off fine.  Stopped, turned the engine off, then started again, put it in drive, nothing.  

After playing with gears a little bit while driving, I established that I can take off in 2nd fine, and when I'm going about 40 I can shift back into drive and it works fine.  When I stop in drive, however, I have to go back to 2nd or 1st gear to take off again.  

Anyone ever heard of such a thing?  

JClinch JClinch
New User | Posts: 1 | Joined: 12/08
Posted: 12/26/08
09:08 AM

What solved the problem, I have the same trouble with my 2002 escape  

lester2tienter lester2tienter
New User | Posts: 1 | Joined: 01/09
Posted: 01/19/09
10:35 PM

did you figure out the problem? I am having the same trouble with my 2002 escape  

schreckman schreckman
New User | Posts: 1 | Joined: 02/10
Posted: 02/23/10
10:06 AM

Sounds like a solinoid shifting problem, there are 7 of them on this trans.  

440t4 440t4
Guru | Posts: 1009 | Joined: 04/09
Posted: 02/25/10
02:06 PM

The forward clutch drum broke or the one way clutch went bad.You need to take the trans apart to fix it.  

dcollins2 dcollins2
New User | Posts: 2 | Joined: 12/10
Posted: 12/25/10
10:59 PM

This happened to me today! It was the strangest thing. I drove something like 200 miles doing that. It was almost like my automatic transmission went into manual mode where i had to shift from 1st to 2nd to drive. Drive acted like neutral, but all other gears worked. Is that the same problem you are having? Did you ever figure out what it was?

Thanks.  

dcollins2 dcollins2
New User | Posts: 2 | Joined: 12/10
Posted: 12/25/10
10:59 PM

This happened to me today! It was the strangest thing. I drove something like 200 miles doing that. It was almost like my automatic transmission went into manual mode where i had to shift from 1st to 2nd to drive. Drive acted like neutral, but all other gears worked. Is that the same problem you are having? Did you ever figure out what it was?

Thanks.  

440t4 440t4
Guru | Posts: 1009 | Joined: 04/09
Posted: 12/26/10
10:15 PM

Believe me buddy i have rebuilt dozens of them its either the forward sprag or the main drum cracked. You need an overhaul  

Xml
Showbuyersguide Hide2
Get a free and easy new car
price quote in minutes
Button Getmyprice

Research Categories:

Sponsored Links

 
 
  • Trade-in-Value.com